Varför ska undersköterskan i Norrtälje betala vården i Skåne?
Norrtälje Tidning, 3 oktober 2005
« tillbaka
Varför ska en undersköterska i Norrtälje betala 2:77 kronor mer i skatt per intjänad hundralapp än en välmående direktör i skånska lågskattekommunen Vellinge? Visst, skatten i Norrtälje ligger 88 öre högre än i Vellinge. Men främsta skälet är att hon betalar nästan 2 kronor mer i landstingsskatt än den skånske direktören. Och det gör hon inte för att få en bättre sjukvård, utan för att han ska få en bättre sjukvård i Skåne.

Jag tillhör de som anser att vi ska ha någon form av skatteutjämning, som framför allt utjämnar de oförmånliga förhållanden som en äldre befolkning i en glesare bygd med långa avstånd utgör. Men, varje reform av det kommunala skatteutjämningssystemet de senaste tio åren har inneburit att kommuner och landsting i Norrland tappat i ersättning.

Samtidigt har alltmer av de miljarder som skattebetalarna i Stockholmsregionen betalar pumpats in i kommuner och landsting/regioner i Västsverige och Skåne. I tabellen över landets lågskattekommuner ligger 5 Skånekommuner lägst och ytterligare 2 finns på tiolägstalistan. Varför ska undersköterskan i Norrtälje betala 2 kronor mer i landstingsskatt för att klara vården i Skåne? Jo, det kallar socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister i Stockholms läns landsting för RÄTTVISA!

Nu kommer Norrtäljesocialdemokraten Roland Larsson, som inte sitter i landstinget, att svara att det beror på moderaten Ralf Ledels ekonomiska vanstyre förra mandatperioden. Landstingsledamöterna Håkan Jonsson och Marie-Louise Sellin kommer som vanligt att vara lika tysta som i landstingsdebatterna om Norrtälje sjukhus.

Visst, jag har sagt det förr. Det var fel att låta landstinget gå med underskot förra perioden. Men, orsaken var inte vanskötsel av landstingets sjukvård eller skatteintäkter. Orsaken var en galopperande ökning av skatteutjämningsmedel som flödade iväg till Västkusten och Skåne. Och det berodde på att socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister tycker att det är RÄTTVISA.

1945 publicerade George Orwell sin klassiska satir ”Animal Farm” över kommunismens brutala förtryck. Det var på den tiden, när kommunismen var en mardrömslik verklighet för miljoner plågade människor i dess grepp. Inte som nu, när den bara är en dröm i huvudet på en svensk partiledare.

I ”Animal Farm” drev Orwell framför allt med det nyspråk, som förklarade att allt blev bara bättre, när allt egentligen blev sämre.


Lennart Rohdin, Gräddö
Landstingsledamot (fp)
« tillbaka
www.rohdin.nu