Personligt
Sandhammaren/Österlen på senhösten. Där hav, himmel och land möts känns friheten total.
Född i Uppsala 1947. Växte upp i Göteborg och Rättvik. Tog studenten i Mora. Pol.mag i Uppsala plus japanska. Efter UDs aspirantutbildning ambassadjobb i Tokyo och Bonn. När min hustru läste i Linköping började jag på statens invandrarverk. 1985 flyttade vi med äldsta dottern till Ljusdal där yngsta dottern föddes. Efter 6 år i kommunens tjänst blev jag 1991 statssekreterare för flykting- och invandringsfrågor. 1993-98 satt jag i riksdagen. Sedan våren 2003 bor jag på Rådmansö i Roslagskommunen Norrtälje. Jag jobbar med Nordiska Rådet.

Politiskt verksam sedan 1963, då jag började i Folkpartiets Ungdomsförbund. Efter att ha varit både förbundssekreterare och vice ordförande blev det internationell politik som ordförande i Sveriges Ungdomsorganisationers Landsråd och därefter i Liberala Ungdomsinternationalen IFLRY. 1983-86 ordförande i Folkpartiets Fredsråd. Satt i partistyrelsen 1984-97. Har i tjugo år företrätt folkpartiet i Liberala Internationalen. 1999-2002 ordförande i Swedish International Liberal Center.
Så ofta jag kan åker jag längdskidor på vintern och inlines på sommaren - samma frihetskänsla. Var med och startade kammarmusikföreningen Musik i Ljusdal - dess förste ordförande i tolv år. I tre år ordförande i Ljusdals Bandyklubb. Wettershaga är bandylaget i Roslagen. Leksand är laget i hockeyeliten. Tre charmiga lag som får en att pendla mellan hopp och förtvivlan.

Böcker, film och musik är viktigt för mig. Svenska favoriter är Agneta Pleijels ”Lord Nevermore” och Theodor Kallifatides ”Kärleken”. Majgull Axelssons ”Slumpvandring” var en överraskning liksom Louise Boije af Genäs med ”Stjärnor utan svindel”. Åsa Ericsdotter gjorde ett otroligt starkt intryck med debuten ”Oskyld”. Isländsk litteratur med Einar Már Gudmundssons ”Fotspår på himlen” och Frida Sigurdardóttirs ”I en sluten värld” är fascinerande. Kineserna Gao Xinjiangs ”Andarnas berg” och ”En ensam människas bibel” liksom Hong Yings ”Svekets sommar” och ”Flodens dotter” är gripande personliga verk. En stark ny bekanskap är Ayn Rand — till USA flyktad undan ryska revolutionen. Hennes "We the Living" och "Atlas Shrugged" är starka förord för individens frihet.

Bandyentusiast både på läktare och is.
På bio var Pedro Almodóvars ”Allt om min mamma” och Kimberly Peirces ”Boys don’t cry” omskakande. Akira Kurozawas ”Ikiru” från tidigt 50-tal ser jag gärna om. En stark modern japansk film är Kore-Eda Hirokazus ”Efter livet”. Störst är intresset för kinesisk film med höjdare som taiwaneserna Ang Lees ”Crouching Tiger, Hidden Dragon” och Edward Yangs ”Yi Yi”, Wong Kar-wais ”In the Mood for Love” och ”2046” från Hongkong liksom Zhang Yimous ”Vägen hem”, där Zhang Ziyi från Crouching Tiger dök upp i en ny stark roll. Zhang överraskar i sin senaste ”Att rida ensam i tusen mil” som går rakt in i Ditt innersta. Ang Lee visade med den Oscarsbelönade ”Brokeback Mountain” att han är en lysande regissör också utanför den kinesiska kultursfären.

Beethovens violinkonsert, Dvoraks cellokonsert och Mozarts Requiem är med på CD vart jag reser. Janis Joplin, Alanis Morisette, Björk, Willie Nelson och Emmylou Harris griper alla tag djupt in i mig. Ulf Lundell, Louise Hoffsten eller Eva Dahlgren spelar jag ofta när jag somnar in och jag missar dem inte gärna live på konsert. Portishead, Underworld, Prodigy, Morcheeba och Cranberries är nya favoriter. Sommartid drar Delsbo-stämman i fagra Hälsingland samt Bingsjö och Östbjörka med sina spelmansstämmor i trollsk Dalanatt. Numera också Almvik på Blidö i Roslagens sommarfamn.
www.rohdin.nu